GÜVENLİK TESTİ (PENETRASYON)
Penetrasyon (Sızma) Testi Nedir?
Penetrasyon testi, firmaların Bilişim Sistemleri’ni oluşturan altyapı, donanım, yazılım ve uygulamalara bir saldırganın izlemesi öngörülen yöntemler kullanılarak yapılan saldırı ve müdahaleler sonucunda güvenlik açıklarının tespit edilip bu zafiyetlerin kullanılarak sistemlere sızılmaya çalışılması, bu açıkların nelere sebep olabileceğinin incelenmesi ve sonuçların raporlanmasıdır.
Zafiyet Analizi ve Sızma Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Penetrasyon Testi’nin yanı sıra Zafiyet Analizi de (Vulnerability Assessment) sık kullanılan bir terimdir, ancak ikisi farklı kavramlardır.
Zafiyet Analizi, otomatik araçlar ile güvenlik zafiyetine sebep oluşturabilecek açıkların bulunması için yapılan bir testtir ve içeriği Penetrasyon Testi’ne göre daha sınırlıdır. Zafiyet analizi ile bu açıklar tespit edilir fakat herhangi bir şekilde doğrulaması gerçekleştirilmemektedir.
Penetrasyon Testi’nde ise sistemler üzerinde açıklar tespit edilir ve bu açıklardan faydalanılarak sızma testleri gerçekleştirilmektedir.
Penetrasyon Testleri 3 farklı şekilde yapılabilir;
Kara Kutu (Black Box) Yaklaşımı
Beyaz Kutu (White Box) Yaklaşımı
Gri Kutu (Gray Box) Yaklaşımı
Black Box: Bu yöntemde sızma testini gerçekleştiren firma tarafından testin gerçekleştirileceği sistemle ilgili önceden herhangi bir bilgi temin edilmez. Bir saldırgan gözüyle sistemlere sızılmaya çalışılır.
White Box: Güvenlik uzmanına firma içindeki tüm sistemler hakkında bilgi verilir. Bu metod ile önceden firmada çalışmış veya çalışmakta olan saldırganların saldırı yapma olasılığı sonucunda ortaya çıkabilecek sonuçların test edilmesi ve raporlanması amaçlanmaktadır.
Gray Box: White Box ile Black Box arasında olan bir sızma metodudur. Kapsam dahilindeki sistemlerin, sistemler hakkında detaylı bilgilendirme alınmadan test edilmesi hedeflenmektedir. Bu test ile firma içerisinde düşük yetkilere sahip kullanıcıların sistemlere ve firmaya verebileceği zararın test edilebilmesi amaçlanan hedefler içerisindedir.
Neden Penetrasyon Testi Yaptırmalıyım?
Firmanızın bilişim sistemleri güvenliğinin üçüncü bir göz tarafından denetlenmesi ve raporlanması proaktif güvenliğin ilk adımıdır.
Kuruluşuma Faydaları Neler Olabilir?
Oluşabilecek güvenlik açıklarının düzeltilmesi için harcanacak insan gücünün azalması,
Sistemlerde yaşanabilecek kesintilerin engellenmesi,
Yasal zorunluluklara uyum,
BT kaynaklı risklerinin azalması,